Koolmees

Koolmezen zijn zeer flexibele eters. Ze eten het liefst rupsen, insecten en zaadjes. Maar ook voedselresten van mensen. Ze zijn dol op de rupsen en eieren van de eikenprocessierups.

Hang de nestkast niet in de volle zon. Hang de invliegopening daarom het liefst naar het noorden, noordoosten of oosten.

Probeer ook te zorgen dat de kast een beetje beschut hangt (uit de wind). Hang een nestkast op een rustige plaats, op minimaal 3 meter hoogte.

Struiken of heggen in de omgeving van de nestkast zorgen voor bescherming tegen roofdieren en beschutting voor jonge vogels tijdens hun eerste uitstapjes.

Reinig de kast indien nodig in september door het oude nestmateriaal te verwijderen en maak de kast vervolgens schoon met kokend water.

Gierzwaluw

Gierzwaluwen verblijven vrijwel hun hele leven in de lucht. Ze landen alleen op het nest om te broeden en hun jongen te voeren.

Hang de nestkast bij voorkeur op aan de schaduwrijke noord- of oostgevel. Dat is de zijde van de woning waar de zon nauwelijks komt. Als de kast namelijk in de volle zon hangt wordt het binnen te warm voor de jongen.

Hang de nestkast zo hoog mogelijk op, het liefst onder de dakrand, maar minimaal op 6 meter hoogte en met een vrije aanvliegroute.

Vleermuizen

Vleermuizen zijn prima insectenjagers. Met name bij het vallen van de schemering scheren ze door de lucht. Vleermuizen zijn kleine zoogdieren die ’s winters een winterslaap houden omdat er dan nauwelijks insecten zijn. Ze kruipen dan dicht bij elkaar in bijvoorbeeld een vleermuiskast.

Hang de kast het liefst op aan een gebouw of aan een stevige boom (het liefst op een plaats waar meerdere bomen aanwezig zijn).

Kies een donkere plek, zodat de kast ’s avonds en in de nacht niet wordt beschenen door tuinverlichting of een lantaarnpaal. Dat vinden vleermuizen niet fijn.

Hang de kast op een zonnige plek, bijvoorbeeld op een naar het zuiden of westen gerichte gevel. Vleermuizen zijn echte warmteliefhebbers.

Hang de kast op een rustige plek met weinig verstoring door mensen en liever niet op een winderige plaats.

Zorg ervoor dat er geen takken of struiken voor de opening van de verblijfkast hangen. De vleermuizen moeten gemakkelijk in en uit kunnen vliegen.

Hang de kast zo hoog mogelijk op; houd een hoogte van 3 meter als minimum aan.

Hang de vleermuiskast zodanig op dat de opening aan de onderzijde zit.

Wilde bij

Het bijenhotelletje is geschikt voor wilde bijen. Ze kunnen daarin overwinteren, schuilen en hun eitjes leggen. Wilde bijen kunnen niet steken. Het bijenhotelletje is niet geschikt voor honingbijen of wespen, die wel kunnen steken. Het brengt dus geen overlast met zich mee.

Omdat wilde bijen van bloemen leven, is het aan te bevelen ook plantgoed en/of bloemenzaad bij het bijenhotelletje te bestellen.


Een groene omgeving is een gezonde omgeving

Terug